Aktualně:  Podzimní otevírací doba vinotéky... více

Vinný konfit a recepty „Nad Sklepy“

 

Svatomartinská husa Nad Sklepy

Potřebujeme:

1 pěkně vykrmená mladá husa

4 menší nakyslá jablíčka

1 cibule

10-12 hřebíčků

svázané sušené bylinky (oregáno, majoránka, tymián)

sůl

1/2 sklenice vinného konfitu                                              

Svatomartinskou husu připravujeme dle tradice vcelku. Očištěnou ji nejprve osolíme zvenku i zevnitř. Břišní dutinu následně potřeme vinným konfitem (šetřit určitě nemusíme). Do jablíček a oloupané cibule zapíchneme hřebíčky a spolu s kytičkou bylinek je vložíme do břišní dutiny. Takto naplněnou husu zašijeme. Rozpálíme troubu, dostatečně velký pekáč vytřeme sádlem a husu do něj vložíme prsíčky nahoru. Než husu přiklopíme poklicí, potřeme prsíčka vinným konfitem a opět nemusíme šetřit. Husu pečeme velmi pozvolna, leckdy celé dopoledne a čas od času kontrolujeme její stav. Dle potřeby podléváme vodou. Aby nám nevyschla kůžička, potíráme ji výpekem. Na konci pečení trochu výpeku odebereme a promícháme s vinným konfitem. Touto směsí naposledy potřeme husu a obohatíme jí i zbývající výpek. Odkrytou husu necháme ještě „dojít“ ve vypnuté troubě.

Další postup se týká jen tolik očekávaného servírování. Máme-li si ke svatomartinské huse dopřát i svatomartinské víno, pak je vhodné vyvarovat se časté kombinace maso-zelí-knedlík. Říká se totiž, že vínu zelí moc nesvědčí. Proto je lepší k huse zakrojit chleba anebo si připravit bramborový knedlík.

 

 

Zvěřina Nad Sklepy

Potřebujeme:

kus zvěřiny (nejlépe kanec či zajíc)

slanina

sůl, zázvor a divoké koření (jalovec, nové koření, pepř, bobkový list)

1 sklenička vinného konfitu

 

Zvěřinu omyjeme, odblaníme a bohatě ji prošpikujeme proužky slaniny. Protřepeme skleničku vinného konfitu, otevřeme a přelijeme do misky. V misce konfit promícháme se solí, troškou zázvoru a utlučeným divokým kořením, kterým není třeba šetřit. Zvěřinu vložíme do pekáče a veškerým ochuceným konfitem ji potřeme. Pro zvýraznění chuti ji necháme v chladu odležet, a pak pozvolna upečeme. Dle potřeby podlejeme vodou.

Tato úprava masa má tu výhodu, že se při pečení z trouby line příjemná vůně, díky konfitu jedinečná, a vy se už nemůžete dočkat, až bude maso hotovo.

Vhodnou přílohou k takto připravené zvěřině jsou vařené brambory či neoloupané půlměsíčky brambor upečené v troubě dozlatova.

 

 

Kančí pečeně na konfitu

Potřebujeme:

kančí maso

slaninu a sádlo

sůl

asi 10 dkg mandlí

koření, a to menší hrstičku jalovce, kmín, pepř, nové koření, bobkový list

2 stroužky česneku

1 vinný konfit

 

Kančí maso odblaníme, osolíme a důkladně prošpikujeme tenkými kousky slaniny. Připravíme si marinovací směs: V hmoždíři utlučeme směs koření. Skleničku vinného konfitu pořádně protřepeme, otevřeme a přelijeme do misky. Ke konfitu přidáme utlučené koření a rozmačkané stroučky česneku. Mandle spaříme, oloupeme, nasekáme nadrobno a též přidáme do marinovací směsi. Takto připravenou směsí důkladně potřeme maso, respektive ho do ní ponoříme a necháme do druhého dne uležet.

Druhého dne pekáček vymažeme plnou lžící sádla, vložíme do něj maso i s veškerou marinádou a upečeme. Podáváme s bramborovými knedlíky. Maso bude mít lehce pikantní chuťvyzývající k přemostění k výraznému červenému vínu.Potřebujeme:

 

Rolky ze srnčí kýty jako předkrm

Potřebujeme:

5 plátků srnčí kýty

sůl

koření, a to jalovec, pepř, kmín, špetku zázvoru, skořici, hřebíček, oregano

5 plátků slaniny

5 datlí a 5 sušených švestek

vinný konfit

 

Plátky srnčí kýty nasolíme. Skleničku vinného konfitu protřepeme a 5 velkých lžic dáme do misky. V hmoždíři utlučeme koření a přidáme ke konfitu. Promícháme. Touto směsí potřeme nasolené plátky. Na každý plátek pak položíme jeden kousek slaniny, jednu švestku a jednu datli. Plátky srolujeme a zašpendlíme. Necháme uležet do druhého dne a upečeme. Podáváme s praženými mandlemi, konfitem a lehkým červeným vínem.  

 

Vepřové kotlety Nad Sklepy

Potřebujeme:

vepřové kotlety

olej, máslo

hladká mouka

sůl

masový vývar

vinný konfit

 

Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme a dáme přes noc do chladu odležet. Poté je prudce opečeme na rozpáleném oleji.  Do šťávy přidáme máslo a mouku, opražíme, přidáme několik lžic vinného konfitu, zalijeme vývarem a za stálého míchání povaříme. Do šťávy vložíme kotlety a dusíme do změknutí. Podáváme s vařenými brambory.

 

Kapr Nad Sklepy

Potřebujeme:

1 inteligentní kapr (cca 2,5 kg)

sůl

citrón

kmín mletý, pepř, majoránka

vinný konfit

sádlo

 

Vykostěného, na filety nakrájeného kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut odležet (chuť masa to výrazně posílí). Poté osolíme. Připravíme si ochucující směs: Protřepeme skleničku vinného konfitu, konfit přelijeme do misky, kam přidáme lžičku mletého kmínu, dvě špetky pepře, dvě lžičky majoránky. Promícháme. Filety obalíme konfitovou směsí a na rozpáleném sádle po obou stranách krátce opečeme. Přidáme zbylou směs a zvolna dopékáme. Podáváme s brambory.

 

 

Kuře Pikant Nad Sklepy

Potřebujeme:

3 kuřecí stehna

máslo

2 lžíce hořčice polotučné

2 lžíce hořčice kremžské

3 lžičky medu

3 lžíce vinného konfitu

1 malá sklenička zeleninové směsi pikant

 

Hořčice, med a vinný konfit dobře promícháme. Vymažeme zapékací mísu máslem a vložíme do ní kuřecí stehna obalená ve směsi z hořčic, medu a vinného konfitu. Zbývající směs rozprostřeme na maso. Větší kousky zeleninové směsi nasekáme a též rozprostřeme i s nálevem na maso. Poklademe kousky másla a dáme do trouby zapéct. Podáváme s opečenými brambory.

 

Konfitové sušenky

Potřebujeme:

250 g hladké mouky

250 g Hery

6 lžic konfitu

špetka soli

moučkový a vanilkový cukr na obalení

 

Z mouky, Hery, vinného konfitu a špetky soli vypracujeme těsto a necháme je v chladu 1 - 2 hodiny odpočinout. Pak je vyválíme, vykrájíme malá srdíčka a na plechu vyloženém pečícím papírem upečeme dorůžova. Ještě teplé je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.